Twee dagen was het behoorlijk ruw, maar met een ponton als onze boot is, is dat vooral lekker opschieten. Tijdens de overgang van de diepe oceaan naar het continentaal vlak  was de zee behoorlijk confuus, we willen niet weten hoe het daar is in een echte dikke storm!

Bij aankomst zijn we drie keer ‘geboard’. Eerst door de douane: vier mannen die de boot compleet uigepluisd hebben op zoek naar illegale immigrantjes, zeiden ze, en die zochten ze zelfs in de blikken met artishokken. Uiteindelijk gaven ze toe dat het toch ook wel om drugs ging. Niks gevonden. De sukkels. ( Nee, voor wie het serieus neem, geintje.) Toen de havenmeester die kwam vertellen dat we goed en gratis voor anker lagen, en daarna de buurman in zijn roeibootje die ons alle  mooie gratis plekken aan de zuidkust aan wist te wijzen. Die koppen koffie waren een goede investering! We hadden gruwelverhalen gehoord over de prijzen hier, maar so far so good, het kan dus ook low budget.

Nu dus in Engeland, Britisher dan British! Ooit naar een cricketwedstrijd geluisterd op de radio? Er gebeurt he-le-maal niets, en de verslaggever praat maar door. Over wie er lange en wie er korte mouwen aan heeft, over het publiek en het weer en het weerbericht, over de familie van de spelers, en heel soms ook eventjes over de match. Als er iets spectaculairs gebeurt, zoals dat er een bal beweegt, moet de shipping forecast even wachten. Soms wel een half uur… Zo kom je dingen te weten waar je geen weet van had!

St Mawes is een heerlijk truttig toeristenplaatsje met schattige cottages, cream tea op iedere hoek van de straat en heel veel ietwat en minder ietwat gezette, zeer bleke mensen in veel te veel kleren aan het strand. Maar ook heerlijke terassen met dikke pints of bitter die er gisteren heel best in gingen. We zijn om half tien in slaap gedonderd en werden om elf uur vanochtend voor het eerst weer wakker. Moe? Helemaal niet!

Al met al smaakt dat oceaanzeilen naar meer, dus we dromen al weer van de volgende reis! Canada? Maar nu eerst de scheepskas opvullen. Vanaf September voegen we ons in het leger werklozen in Nederland, dus als iemand nog iets weet…

We gaan nu in dagtochtjes al vakantievierend aan de zuidkust langzaam op de terugweg. Hopen jullie allemaal over een week of wat weer te zien.

Liefs, Udo en Hennie.

Aflevering 14

24 juli 2010

Hoi allemaal,

Dit is dan de laatste mail, we zijn er. Het cirkeltje is niet helemaal rond want we liggen in St Mawes bij Falmouth en zijn vanuit Bretagne vertrokken, maar we zijn nu zo dicht bij huis dat we zeg maar ‘gewoon’ op zomervakantie zijn.

P7230017-14.JPG

De oversteek was geweldig! We hebben veel geluk gehad met het weer, vooral de eerste paar dagen om weg te komen bij de Azoren. Noordwestenwind en maar één windstille dag in het gebied dat bekend staat om noordoostenwind en windstilte.

Vanaf de Azoren wordt het na een dag of drie koud, nat en akelig als je in het gebied van de westenwinden komt. Gelukkig hebben we een tentje genaaid voor achter de stuurhut, zodat we min of meer droog bleven en niet helemaal verkleumden als de regen en de wind van achteren kwamen.

P7220008-14.JPG