Lajes is het oudste walvisstation met een indrukwekkend museumpje.

P6020023-12.JPG

Met zulke kleine bootjes achter zulke grote beesten aan, en nog niet eens zo lang geleden. Een van de mannen die we ontmoetten was lanswerper geweest. De walvis hangt dan al in paniek aan een harpoen en een lijn van 700 meter. Als ‘ie boven komt, en ze zijn er met het  bootje bij, moet ‘ie ook dood anders anders gooit ‘ie zo in de volgende paniekvlucht het bootje om.

We hebben het hier fantastisch naar de zin. Sao Jorge ziet er ook mooi uit, en schijnt het wandelparadijs van de Azoren te zijn. Nog mooier dan Pico? vragen wij ons af… We gaan het bekijken dekomendedagen. P6100018-12.JPG

Onderweg hier naartoe hebben we overigens nog een potvis gezien. De spuiter, het lijf, de truc met de staart, en –sorry hoor- het staat weer niet op de foto.P6110043-12.JPG

Al met al: leuke mensen, prachtig groen, enorm veel bloemen, en geen overdreven rijkdom en geen criminaliteit.. Als we Portugees zouden kunnen… paradijs! P6080009-12.JPG

Liefs weer, wij genieten er nog een maandje van, de laatste twee weken met Barbara, en dan gaan we richting Plymouth.

Udo en Hennie.

Aflevering 12

De aankomst van Kevin uit de Carieb, die solo over kwam en waar we eigenlijk op wachtten. Met z’n drieeen nog een dagje met een huurauto om het eiland getoerd en wat rondgelopen.

P6050021-12.JPG

Aan Faial zit een stukje nieuw land dat er pas sinds de jaren 50 is, als gevolg van een vulkaanuitbarsting, bijzonder.

De afgelopen week hebben we in het haventje van Lajes op Pico gelegen. Er passen 5 passanten in, en er waren er 3 a 4.

P6090030-12.JPG

En een fantastisch mooi eiland. We raakten de tweede ochtend op weg naar de bushalte (om 6.45) aan de praat met een bewoner die wist te vertellen dat het een feestdag (katholieken…) was, en er dus geen bussen reden. Hij nam ons mee naar de andere kant van het eiland waar ‘ie de tuin moest sproeien, zodat wij even rond konden kijken. Al met al werd het zo gezellig dat we het halve eiland rondgereden zijn, ‘s avonds lekker zijn gaan eten, en we iedere dag wel even gezelschap hadden. En kennis hebben gemaakt  met ‘oude mannen’: walvisvaarders en de walvisboten-bouwer Manuel die ons wijn liet proeven in z’n eigen wijnkeldertje op z’n eigen wijngaarden.

P6100026-12.JPG

Hij maakt nog steeds boten, helemaal klaar voor de jacht, inclusief harpoenen en zo,voor het museum en de wedstrijden, met een zelfgemaakte cirkelzaag met de motor van een oude wasmachine. We hebben op Pico weer eens even serieus de benen gestrekt en zitten nu nog steeds met zere kuiten en blaren. Erg mooi, net Ierland maar dan kleinschaliger. Onderweg hebben we de ‘grottas’ bekeken, lavagrotten die na een vulkaanuitbarsting zijn ontstaan door lavastromen die aan de rand afkoelen en in het centrum nog door stromen. Een paar dagen later was er weer feest (echt, goed katholiek…) en hebben we aan lange tafels op straat sardientjes gegeten, wijn gedronken en prijzen uit de loterij verzameld (een pakje tissues, zelfgehaakte pannenlappen, kerstkaarten, en zo).

Van 16 juni 2010

Hallo allemaal,

‘Alles’ over de Azoren kunnen we niet vertellen, want we hebben de helft nog niet gezien, maar wel al vast even een indruk.

P6060002-12.JPG

We zijn 18 dagen in Horta gebleven. Dat gaat zomaar want het is er gezellig in de haven, en er komt steeds weer nieuwe aanvoer uit de Carieb, met nieuwe verhalen over de oversteek.

Hoogtepunten in Horta:

P5250004-12.JPG

Met de fiets in een busje naar de top van de vulkaan, je kon in 2 uur rond de hele krater lopen, en vervolgens op de fiets terug naar beneden. Lekker lui. Wij dachten eerst wel even omhoog te fietsen, maar dat busje bleef maar klimmen… Het was al erg genoeg dat we op de terugweg soms een paar meter omhoog moesten, die ik (H ja) af en toe moest lopen met de fiets aan de hand.

P5310018-12.JPG

Udo’s verjaardag die dankzij de meiden van de Waterman een groot feest werd met zelfgebakken appeltaart, een heeeeeel groot kado, een middag Kolonisten en ‘s avonds in de stromende regen op zoek naar een restaurant. Het regende een paar dagen non-stop dus dat was een welkome afwisseling.

Het eten, alles weer betaalbaar en vers en lekker. Kaas, vlees, groenten, sinaasappels, heerlijk!