Flipper in zijn eentje een haai kon dood porren. Waarschijnlijk een aflevering van Flipper die de meesten van ons hebben moeten missen…

P5090011-11.JPG

Na de tweede poging kwam hij met een enorme bos touw boven water, en was de klus zo goed als geklaard. Udo was een hele dag lang de held van de boot.

We moeten nog 20 mijl, en zitten al helemaal gepoetst en geboend klaar. We snakken naar T-bone steak en verse groente. Dat lijkt vandaag allemaal goed te komen.

Volgende keer alles over de Azoren, voor nu: liefs van Udo en Hennie.

P5210012-11.JPG

 

Aflevering 11

 

 

Portugese oorlogsschepen te zijn; zo houdt de natuur je voor de gek.

We hebben een paar dagen tegen windkracht 2 in gekruist, dat ging dus niet zo hard. Verder hebben we een omweg gemaakt omdat er noord van ons hele dikke wind zat volgens Herb, die we op de SSB radio redelijk konden ontvangen. We hebben een hele nacht tegen windkracht 6 (7?) opgebokst. Er komt dan door de loosgaten wel erg veel water op het dek, dat maar moeilijk weer weg wil. Er moeten meer loosgaten komen, vooral op het achterdek. Wat een badkuip… Overigens dendert de boot er dan wel mooi doorheen, dat doet ‘ie beter dan tegen een windje 1,5 in met kruisdeining. Slagje 320 over bb, slagje 140 over sb. Niet over opwinden is de kunst. Al met al zijn we nu 26 dagen onderweg, en dat valt ons eigenlijk minimaal 2 dagen mee. We hebben een paar (2) dagen mogen genieten van die beroemde, fijne oceaandeining. Meestal gaat zo’n deining gepaard met deining uit een andere richting en wat golfslag erbij, maar die twee dagen was het helemaal uit de folder.

Het was / is erg wennen aan de kou die al na een paar dagen vanaf de Carieb voelbaar wordt. Dat betekende warme kleren opzoeken, onder een deken slapen, inmiddels zijn het lange ondergoed en de handschoenen en mutsten voor ‘s nachts weer helemaal in gebruik. De temperatuur zakt diep onder de 25 graden, brrrrr.

De avonturen:

We horen met enige regelmaat het ‘pfffff’ van een dolfijn naast de boot, maar op een gegeven moment hoorde ik ‘PFFFFRRRRRT’: een walvis. Op nog geen tien meter afstand, en wel een meter of 20 groot. Heldhaftig als ik ben, startte ik meteen de motor als verzoek om een eindje verderop te gaan spelen. Dat deed ‘ie ook, en onderweg nog wel een keer de flapper met de staart boven water. Volgens mij was het een humpback whale, Udo denkt in het Nederlands een bultrug. Indrukwekkend groot hoor.

Verder kregen we onderweg een touw in de schroef. Dit merkten we doordat het opeens zo rustig werd aan boord, terwijl we nog wel gewoon een knoop of 6 voeren. Heerlijk stil als die schroef niet mee draait, eigenlijk zou je de tros moeten laten zitten. Maar zo heldhaftig ben ik natuurlijk niet, dus op het eerst windstille moment dook Udo er gewapend met een dik mes in. De eerste duik duurde maar kort: er kwam een nieuwschierige school dolfijnen aan, en Udo weet dat

 

Van 22 mei 2010

Hallo allemaal,

Terwijl we met de laatste mijltjes bezig zijn, beginnen we ombeurten vast een eindje te typen. Nu hebben we nog tijd… En zoals het nu gaat, is ook typerend voor het grootste gedeelte van de reis: het zonnetje schijnt, de boot loopt als een tierelier, Udo zit met zijn neus in de boeken om de astronavigatie te perfectioneren, en ik zit naar het gestoor van de radio te luisteren in de hoop een weerberichtje op te vangen.

P5200002-11.JPG

Udo schiet inmiddels alles: de zon, de maan, de sterren en de planeten. Zijn posities liggen meestal niet meer dan 2 mijl van die van de GPS, de knapperd. Anderhalve mijl, als het twee mijl is, zit er ergens een fout, roept ‘ie. En die fout wordt altijd opgespeurd en verbeterd, Udo heeft er helemaal een dagbesteding aan. Gehad, af en toe, wordt er geroepen.

Het is een geweldige oversteek geweest, met alles erop en eraan, behalve storm. En zo hebben we het graag. Op de Paardenbreedten hebben we een paar dagen windstilte mogen genieten; ongelooflijk zo windstil als dat het kan zijn. Geen rimpeltje op die hele grote oceaan, indrukwekkend! Wij zien dat soort dagen maar als een dagje aan het strand, daar schiet je ook niet op. En er gebeurt best iets.

P5090010-11.JPG

Af en toe komt er zo’n schattig kwalletje voorbij drijven: een oorvormig doorzichtig zeiltje op een drijflichaampje met leuke kleurtjes in de randen. En natuurlijk de dolfijnenshows. Die schattige kwalletjes bleken